اهداف آبیاری-قسمت دوم

در ادامه پست قبلی در این زمینه، به معرفی دیگر اهداف آبیاری می پردازم:

آبیاری به منظور تأمبن امنیت ملی: بسیاری ازکشورهایی که به دلیل توسعه شبکه های آبیاری بر تولیدات کشاورزی خود افزوده اند از نظر غذا به کشورهای ثروتمند و یا همسایگان خود متکی نبوده و لذا در صحنه بین المللی از قدرت عمل بیشتری برخوردارند. تحریم غذایی کشورها امروزه به عنوان وسیله ای در اختیار برخی کشورها قرار گرفته و تجربه نشان داده است که از این وسیله به دفعات استفاده نموده اند. لذا آبیاری از این جهت که بر تولیدات موادغذایی می افزاید در تأمین امنیت ملی و خودکفایی غذایی کشورها نقش اساسی دارد.

آبیاری به منظور مقابله با خثکسالی ها: خشکسالی هایی که در سال های دهه 1980 میلادی در آفریقا اتفاق افتاد ثابت نمود که کشورهایی قادر به سپری کردن چنین بلایایی هستند که از شبکه های آبیاری وسیع برخوردارند. حتی درکشورهایی که بارندگی زیاد بوده و آبیاری چندان اهمیتی ندارد ممکن است کمبود بارندگی در یک سال خسارات زیادی به بار آورد. زیرا در چنین وضعی اکثر گیاهان یک ساله و حتی گیاهان چند ساله مانند درختان میوه صدمه خواهند دید. حال آن که با یک آبیاری ممکن است درختان در آن سال زنده بمانند. در این کشورها وجود شبکه های آبیاری می تواند در مواقع ضروری برای آبیاری تکمیلی وارد عمل شده و محصول را از خطر نابودی برهاند.

سایر کاربردهای آبیاری: آبیاری برای اهداف دیگری نیز ممکن است به کار برده شود. مثلآً در هنگام جنگ غالباً اراضی را آبیاری می کنند تا ماشین آلات و تانک های دشمن تحرک لازم را از دست بدهند؛ و یا آبیاری و یخ-آبهای زمستانه به منظور کنترل آفات و بیماری های گیاهی یکی از عملیاتی است که زارعین به طور مرسوم انجام می دهند. حتی برای کنترل جوندگان مانند موش نیز یکی از روش های مبارزه، آبیاری غرقابی زمین می باشد. آبیاری به منظور جلوگیری از هدر رفتن آب نیز ممکن است انجام گیرد؛ مثلاً در زمانی که آب مازاد بر نیاز وجود داشته باشد، زارعین اراضی بایر خود را آبیاری می کنند تا هم رطوبت در خاک ذخیره شود و هم با نرم شدن خاک، عملیات خاک ورزی به آسانی صورت گیرد.

اما آن چه که بیشتر به عنوان هدف آبیاری شناخته می شود و مد نظر کشاورزان و مهندسان آب هست،  استفاده از آبیاری به منظور افزایش محصول و ارتقاء راندمان تولید می باشد.

همچنین نگاه کنید به: اهداف آبیاری – قسمت اول

 منبع: طراحی سیستم های آبیاری/دکتر امین علیزاده/چاپ ششم

محمّدحسین

دیدگاه کاربران ...

تعداد دیدگاه : 0

    لطفا قبل از ارسال سئوال یا دیدگاه سئوالات متداول را بخونید.
    جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
    دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

    دیدگاه خود را بیان کنید

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

جدیدترین محصولات